Zabudowa kuchni. 10 błędów przy zabudowie kuchni [GALERIA]

Dobrze zaplanowana i zaprojektowana zabudowa kuchenna to piękne serce każdego domu. Jej funkcjonalność powinna być przemyślana, uwzględniająca panujące standardy ergonomiczne, ale jednocześnie dopasowana do naszych potrzeb – idealnie sprawdzi się tu kuchnia na wymiar. Zobacz jakich błędów należy unikać przy zabudowie kuchni, jakie kwestie warto przemyśleć dużo wcześniej.

DSC_3264

1. Sprzęty AGD zbyt blisko siebie

Planując kuchnię powinniśmy pamiętać o wygodzie. Po pierwsze w zabudowie kuchni płyta gazowa i zlew nie powinny zostać umieszczone obok siebie. Grozi to zalaniem palników płyty gazowej lejącą się w zlewozmywaku wodą. Po drugie nie powinno się także umieszczać piekarnika zaraz przy lodówce, ponieważ to rozwiązanie zwiększa zużycie energii elektrycznej. Po trzecie nie montujmy zlewozmywaka zaraz przy wysokiej szafce. Te trzy rozwiązania wpływają negatywnie na ogólną wygodę w kuchni, a także wyglądają mało estetycznie.

23
Zabudowa meblowa

2. Za niskie blaty

Kiedyś standardową wysokością blatu  w zabudowie meblowej była na ta około 85cm. Czy dziś warto montować blat właśnie na takiej wysokości? Niekoniecznie, zdaje się bowiem, że społeczeństwo jest coraz wyższe, w związku z czym pozmieniały się także standardy. Dziś blat montuje się na wysokości około 90-92cm.

Kuchnia na wymiar
Kuchnia na wymiar

3. Zbyt krótki blat roboczy

Można powiedzieć, że kuchnia bez blatu roboczego w zabudowie kuchennej jest w zasadzie niefunkcjonalna. To na nim rozpoczyna się cała magia, codzienne małe czy duże kulinarne show. To na nim kroimy produkty na sałatki, miksujemy owoce w blenderze, ugniatamy ciasto, marynujemy mięso. Musi być więc wygodnie, przestronnie. Najlepiej, gdyby blat roboczy miał około 60-120 cm, przy czym 60 cm to już naprawdę niezbędne minimum.Oczywiście w kuchni na wymiar możemy bardziej precyzyjnie dopasować taki blat.

TNOWICKI-COM_11_s

4. Brak ergonomii w zabudowie kuchennej

Na pewno słyszeliście o zasadzie trójkąta roboczego w zabudowie kuchennej, który to określa odległości pomiędzy lodówką, kuchenką i zlewozmywakiem. Dla pełnej funkcjonalności kuchni odległości te nie mogą być ani za małe, ani zbyt duże. Zatem odległości pomiędzy lodówką i zlewem oraz zlewem i kuchenką mogą wynosić 120 – 210 cm, między kuchenką a lodówką 120 – 270 cm. Warto też zachować minimum 60 cm blatu roboczego po obu stronach płyty grzewczej czy zlewozmywaka.

DSC_2778

5. Strefy kuchenne w niewłaściwej kolejności

W kuchni powinno się znaleźć pięć stref kuchennych. W następującej, właściwej kolejności zgodnie z ruchem wskazówek zegara są to strefy zapasów, przechowywania, zmywania, przygotowywania oraz gotowania. Kuchnia dla osób leworęcznych powinna być ustawiona odwrotnie. Taki przebieg czynności zapewnia maksymalną funkcjonalność, oszczędność czasu, komfort korzystania z kuchni na wymiar. Do błędów tego kalibru zaliczamy np. oddaloną od szafek kuchennych zmywarkę – to utrudnia jej rozładowywanie, czy np. zlewozmywak zamontowany przy wysokiej szafce.

DSC_7161

6. Za mała liczba gniazdek elektrycznych

Tak ważny drobiazg należy uwzględnić w kuchni już na etapie planowania i projektowania. Powinniśmy policzyć sprzęty elektryczne AGD zarówno te znajdujące się w zabudowie meblowej jak i kuchenne sprzęty wolnostojące. Najlepiej, gdyby dostęp do gniazdek znajdować się przy każdej z 5 stref. Jakie podstawowe sprzęty elektryczne powinniśmy uwzględnić? Jest to lodówka, piekarnik, mikrofalówka, płyta grzewcza, a także czajnik elektryczny, ekspres do kawy, toster, a także wiele innych.

DSC_3274

7. Niewystarczające oświetlenie

Jedna lampa wisząca na środku kuchennego sufitu? Dziś to już nie do pomyślenia. Za każdym razem gdy stajemy przy blacie w kuchni oświetlonej jednym punktem, zasłaniamy sobą całe światło padające na szafki kuchenne. Punkty świetlne powinny znaleźć się nad szafkami kuchennymi, a także pod górnymi szafkami kuchennymi ze szczególnym uwzględnieniem blatu roboczego oraz płyty kuchennej. Niektóre kuchnie mają także oświetlenie pod dolnymi szafkami kuchennymi.

21

8. Brak szafek wiszących w małej kuchni

Strefa zapasów czy przechowywania są bardzo cenne w kuchni. To w nich trzymamy naczynia, sprzęty, ale przede wszystkim gromadzimy żywność w postaci suchego czy świeżego prowiantu. O ile w przestronnej kuchni ciąg szafek dolnych może wystarczyć na nasze potrzeby, o tyle w małej kuchni szafki wiszące to po prostu konieczność, która uwzględnia rozsądne wykorzystanie każdego miejsca.

10553333_10154829709265232_4867039582141461636_n

9. Sprzęt wolnostojący w małej kuchni

Małe zabudowy kuchenne rządzą się w zasadzie swoimi prawami. Tu bardzo łatwo o błędy, szybkie zagracenie pomieszczenia czy też niewykorzystanie potencjału miejsca. Aby optycznie powiększyć małą kuchnię warto schować wszelkie sprzęty, które nie będą sprawiać wrażenia bałaganu. Zachęcamy w takim wypadku do zainwestowania w sprzęt AGD pod zabudowę.

jaw 7

10. Potknięcia estetyczne – ciemne meble w małej kuchni

Jak wiadomo ciemny kolor pomniejsza, w przypadku małej kuchni ciemne fronty kuchenne jeszcze bardziej optycznie pomniejszą pomieszczenie.

2017-06-30_053

11 października 2017

Dodaj odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


9 − pięć =